Berichten

Van keuzestress naar beslissen

De verpleegkundige Bronnie Ware deelde haar inzichten over datgene waar mensen op hun sterfbed het meest spijt van hebben in haar boek The Top Five Regrets of the Dying (Ware, 2011). Op nummer 1 staat: ‘Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden op mijn eigen manier waarbij ik trouw was aan mezelf – niet het leven dat anderen van me verwachtten.’

In een keuzeproces zijn er ongetwijfeld momenten van twijfel. Op zo’n moment is het belangrijk het doel helder voor ogen te houden en te checken wat de feiten zijn en of het nog steeds klopt met wat je wilt en past bij jouw waarden en drijfveren.

 Factoren die van invloed kunnen zijn op het kunnen kiezen:

 • praktische hindernissen (geld, gezin, arbeidsmarkt)
 • heel veel en hele hoge eisen stellen. Echter, goed genoeg is beter dan perfect
 • fatalisme, denken dat iets voor jou niet is weggelegd. Vraag na, is dat echt zo?
 • bang zijn voor de foute keuze. Dit komt veel voor. Besef dat niet kiezen ook een keuze is en vaak niet een hele goede. Herinner jezelf er bovendien aan dat een keuze meestal niet voor eeuwig is. Je kunt er altijd op terugkomen als je achteraf ziet dat dit niet de ideale keuze  voor je is.
 • zekerheid willen. Bij het maken van keuzes is die zekerheid er nooit. Wat de juiste keuze is, hangt af van jouw voorkeuren en die zijn  heel persoonlijk. Wat voor jou een goede keuze is, hoeft voor een ander niet de goede keuze te zijn.
 •  niet willen kiezen (eigenlijk iets anders willen)
 • anderen voor je laten kiezen. Je laat je beïnvloeden door anderen of door bijvoorbeeld status
 • ervan uitgaan dat alleen de beste keuze goed genoeg is
 • eerst alles moeten weten over alles, voordat je kiest

‘De meeste beperkingen zijn beperkingen die mensen zichzelf opleggen en laten opleggen, onder andere door te denken dat ze machteloos zijn’ (bron: D. Ofman).

Keuze en intuïtie

Bij het maken van een keuze is er vaak niet echt sprake van een oplossing, maar eerder van een sterk gevoel dat een van de keuzes de beste is. Het is de kunst om daarop te vertrouwen. Neem altijd een moment tussen je eerste ingeving en actie.

Leer herkennen of je eerste ingevingen vanuit verlangen komen of gedreven worden door angst of ongeduld. Het verschil tussen angst-gedreven en verlangen-gedreven keuzes is fysiek voelbaar.

Geeft de keuze, hoe ingrijpend ook, een gevoel van ruimte in je borstkas of juist een vernauwing? Verruiming wijst erop dat het klopt!

Kom je er niet uit? Schakel dan iemand in om jou te begeleiden in het maken van jouw keuze.   

Of neem met mij contact op, 06-10521745 / info@vanrooijencoaching.nl

Wat wil jij tot bloei laten komen?

‘Wat wil jij tot bloei laten komen?‘  Stilstaan bij jezelf om vooruit te gaan.

Een 2-daagse workshop 

In ons privé en werkzame leven is veel aan verandering onderhevig.  We staan voortdurend in een doe-modus en echt ontspannen blijkt een lastige klus. Meer dan ooit is het goed om even stil te staan bij jezelf en los te laten wat niet meer bij je hoort. Even terugschakelen, vertragen en dan weer energiek en geïnspireerd verder.

Bij te veel afleidingen kan je je intuïtie en creatieve ideeën kwijtraken. Geef je je intuïtie aandacht dan heb je daar het hele komende jaar profijt van. Dat vraagt dat je in contact bent met je geest én je lichaam. Je hebt niet alles in de hand, maar kan wel zorgen voor een vruchtbare bodem.

Met deze tweedaagse ga je een persoonlijke groeistap maken. Je werkt samen met anderen in een veilige en ontspannen sfeer.

Voor wie vooral

 • Je bent toe aan een verandering en zoekt de eerste stap
 • Je staat voor een nieuwe levensfase
 • Je denkt ‘Wil ik nog op deze manier zo blijven werken?’
 • Je merkt dat je minder voldoening ervaart in hetgeen je nu doet
 • Je weet wat je zou willen maar je stelt het steeds uit

Waarom tweedaagse workshop bij Van Rooijen Coaching?

Een prettige combinatie van inspanning & ontspanning, van zelfreflectie & inspiratie. We werken met speelse werkvormen en het is een mix van inzichten, ervaringsoefeningen, wandelen, rust en korte meditaties. Na de 1e bijeenkomst ga je aan de slag met uitproberen van jouw nieuwe inzichten en bij de 2e bijeenkomst gaan we dieper in op de hobbels en successen die je hebt ervaren.

Je krijgt meer zelfkennis, vertrouwen en inspiratie en hierdoor ervaar je richting en focus vanuit jouw waarden en talenten. Je krijgt meer grip op de ‘stemmetjes’ in je hoofd. Je krijgt praktische vaardigheden om je stevigheid en veerkracht te behouden. Je gaat zien hoe je jouw intentie kan omzetten in een eerste stap. 

Aanmelding

Een 2-daagse op 2 en 16 juni 2023 van 9.30 – 16.00 uur in Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen (bij Arnhem). Investering voor de tweedaagse is € 325,- excl. BTW en incl. koffie, thee, fruit en vegetarische lunch. 

Aanmelding: info@vanrooijencoaching.nl of bel vrijblijvend met Leny van Rooijen op 06-10521745. Heb je al zin in het programma, stap dan over de drempel heen, meld je aan en geniet van de voorpret.  

Het Dominicaanse klooster in Huissen is een fijne ruimte in een prachtige groene omgeving. Ook is het mogelijk om bij hen overnachtingen (voorafgaand of na de bijeenkomst) bij te boeken.

Leny van Rooijen is een geregistreerde professionele coach en begeleidt al vele jaren het versterken van mens en organisaties als verandercoach, trainer en persoonlijke coach.  Zij staat voor het belang van het werken met hart, hoofd en lijf. ‘Het grootste avontuur zit in jezelf’. Zie ook https://nl.linkedin.com/in/lenyvanrooijencoaching

Ervaringen van deelnemers

‘Ik voel weer inspiratie en richting vanuit de verbinding met mezelf en anderen’

‘Ik kreeg nieuwe inzichten, boeiend en verrijkend’

‘Fijne zinvolle dagen, goede sfeer’,

‘Vele kwartjes zijn nu gevallen’,

‘Ik ga meer naar mijn lichaam luisteren’,

‘Veel geleerd, vooral over mezelf’

‘Na de dagen lijkt alles gemakkelijker, lichter te gaan’

Voel weer vertrouwen om mijn pad te blijven volgen’

Goede zorg is ook werk maken van welzijn

“WELZIJN? Wat dat is? Of bedoel je gewoon dat iemand lekker in zijn vel zit?”  Welzijn is zo logisch en kan niemand onbelangrijk vinden. Om voor iedere bewoner te bepalen wat belangrijk is, blijkt in de praktijk toch best lastig.  

Iedereen heeft andere dingen nodig om zich goed te voelen 

Samen met coach Danja van der Meer ben ik dieper in ‘de gebieden van welzijn’ gedoken voor het project Persoonsgerichte Zorg en Welzijn in het programma van Waardigheid en Trots bij de Stichting Coloriet in Flevoland.  In gesprekken met bewoners en familie vertelden zij wat belangrijk voor hen is om zich goed te voelen. Voor de één is lekker eten het allerbelangrijkste in de wereld. Voor de ander is het belangrijk om naar buiten te kunnen, en vrij te zijn om te gaan en staan waar hij wil. 

In de praktijk blijkt het lastig te zijn voor zorgteams om welzijn voldoende prioriteit te geven.  Dat heeft verschillende oorzaken. Vroeger keken we bijvoorbeeld ‘medisch en klinisch’ naar de bewoner en werden de taken strak verdeeld.  Zie verder het artikel van Danja van der Meer, Leny van Rooijen en Corina Ros waarin de achtergrond van de aanpak, uitleg over het inzetten van de methode en de randvoorwaarden beschreven worden. https://www.waardigheidentrots.nl/wp-content/uploads/2022/04/Inspiratiebox-methodisch-werken-Coloriet-Goede-zorg-is-ook-werk-maken-van-welzijn.pdf

Methodiek 6 kamers van Welzijn.

Onze ervaringen hebben geleid tot het ontwikkelen van een methodiek 6 Kamers van WelzijnDeze kan gebruikt worden door zorgteams, eerste contactverzorgers, coaches welzijn om samen met de bewoner en/of het netwerk het welbevinden van de bewoner bespreekbaar te maken. En op basis hiervan persoonlijke welzijnsdoelen te formuleren. De Kamers zijn:

 1. Lichamelijk welbevinden
 2. Vitaliteit
 3. Emotioneel welbevinden
 4. Sociaal welbevinden
 5. Eigen regie en zeggenschap
 6. Zingeving  zie ook illustratie https://www.waardigheidentrots.nl/wp-content/uploads/2022/04/Inspiratiebox-methodisch-werken-illustratie-Huize-welzijn-scaled.jpg

Voor de overzichtstabel met de beschrijving van de 6 kamers van Huize Welzijn, zie https://www.waardigheidentrots.nl/wp-content/uploads/2022/04/Inspiratiebox-methodisch-werken-6-Kamers-van-Huize-Welzijn.pdf

 Wat levert het op? 

 • Geeft inzicht is de gebieden van het welbevinden van de bewoner die om aandacht vragen
 • Biedt een concreet vertrekpunt om gezamenlijk met zorgteam, familie, netwerk en vrijwilligers een invulling te geven aan het persoonlijke welbevinden van bewoners.

Meer weten of behoefte aan ondersteuning? Mail naar info@vanrooijencoaching.nl of neem telefonisch contact op voor een oriënterend gesprek 06-10521745 

 

 

Werkstress? Nu tot 1 januari 20% korting op een coach traject

Naast werk, persoonlijke omstandigheden, speelt de persoonlijkheid ook een rol bij werkdruk. Door inzicht te krijgen in jouw voorkeursstijlen en ideale werkomgeving, herken je eerder signalen en kun je beter omgaan met stress en stressreacties om langdurige stress te voorkomen. Nu in de Awareness maand tot 1 januari 20% korting op een traject van 3 gesprekken incl. een DISC persoonlijkheidsprofiel. nobco-awareness-maand-factsheet-werkstress (1)

Subsidie voor vitaal houden van werknemers

Subsidiemogelijkheden voor projecten gezond en vitaal

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt 12,5 miljoen euro vrij voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. In september start een nieuwe ESF-regeling (Europees Sociaal Fonds) ‘Duurzame inzetbaarheid regio’s en sectoren’.
De subsidie kan worden aangevraagd door Onderwijs & Ontwikkelingsfondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners. Daarmee kunnen ze plannen financieren die leiden tot beleidsvorming, onderzoek, monitoring, pilots of voorlichting ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid van werkenden. Dat kan gaan over gezond en veilig werken, goed werkgeverschap en arbeidsmobiliteit.

Lees meer

Ontmoetingen tussen stadse boerendochters

Ontmoetingen tussen stadse boerendochters

Ontmoetingen tussen stadse boerendochters d.d. 18 maart

Feest van herkenning 

‘Rijdend van Arnhem naar Nijmegen realiseer ik mij ineens dat ik niet alleen op weg ben naar collega – coach Lidia maar ook naar een boerendochter. Zal zij ook al vroeg uit huis zijn gegaan en met vallen en opstaan haar levensweg hebben bewandeld? Zoveel verhalen, zoveel herinneringen, zoveel levensthema’s. Wat een feest van herkenning!’ Leny

‘Mijn hele leven voel ik enorme verwantschap met boerendochters, maar Leny wakkerde het vuurtje aan om breder en dieper te kijken naar hoe de boerderij nog altijd ‘meedoet’ in mijn leven en werk. Puzzelstukjes vallen op hun plek, ik verslind het boek “Van het erf af” en kijk er naar uit om met andere boerendochters hierover te delen’.    Lidia Lees meer