Van keuzestress naar beslissen

De verpleegkundige Bronnie Ware deelde haar inzichten over datgene waar mensen op hun sterfbed het meest spijt van hebben in haar boek The Top Five Regrets of the Dying (Ware, 2011). Op nummer 1 staat: ‘Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden op mijn eigen manier waarbij ik trouw was aan mezelf – niet het leven dat anderen van me verwachtten.’

In een keuzeproces zijn er ongetwijfeld momenten van twijfel. Op zo’n moment is het belangrijk het doel helder voor ogen te houden en te checken wat de feiten zijn en of het nog steeds klopt met wat je wilt en past bij jouw waarden en drijfveren.

 Factoren die van invloed kunnen zijn op het kunnen kiezen:

 • praktische hindernissen (geld, gezin, arbeidsmarkt)
 • heel veel en hele hoge eisen stellen. Echter, goed genoeg is beter dan perfect
 • fatalisme, denken dat iets voor jou niet is weggelegd. Vraag na, is dat echt zo?
 • bang zijn voor de foute keuze. Dit komt veel voor. Besef dat niet kiezen ook een keuze is en vaak niet een hele goede. Herinner jezelf er bovendien aan dat een keuze meestal niet voor eeuwig is. Je kunt er altijd op terugkomen als je achteraf ziet dat dit niet de ideale keuze  voor je is.
 • zekerheid willen. Bij het maken van keuzes is die zekerheid er nooit. Wat de juiste keuze is, hangt af van jouw voorkeuren en die zijn  heel persoonlijk. Wat voor jou een goede keuze is, hoeft voor een ander niet de goede keuze te zijn.
 •  niet willen kiezen (eigenlijk iets anders willen)
 • anderen voor je laten kiezen. Je laat je beïnvloeden door anderen of door bijvoorbeeld status
 • ervan uitgaan dat alleen de beste keuze goed genoeg is
 • eerst alles moeten weten over alles, voordat je kiest

‘De meeste beperkingen zijn beperkingen die mensen zichzelf opleggen en laten opleggen, onder andere door te denken dat ze machteloos zijn’ (bron: D. Ofman).

Keuze en intuïtie

Bij het maken van een keuze is er vaak niet echt sprake van een oplossing, maar eerder van een sterk gevoel dat een van de keuzes de beste is. Het is de kunst om daarop te vertrouwen. Neem altijd een moment tussen je eerste ingeving en actie.

Leer herkennen of je eerste ingevingen vanuit verlangen komen of gedreven worden door angst of ongeduld. Het verschil tussen angst-gedreven en verlangen-gedreven keuzes is fysiek voelbaar.

Geeft de keuze, hoe ingrijpend ook, een gevoel van ruimte in je borstkas of juist een vernauwing? Verruiming wijst erop dat het klopt!

Kom je er niet uit? Schakel dan iemand in om jou te begeleiden in het maken van jouw keuze.   

Of neem met mij contact op, 06-10521745 / info@vanrooijencoaching.nl

Wat wil jij tot bloei laten komen?

‘Wat wil jij tot bloei laten komen?‘  Stilstaan bij jezelf om vooruit te gaan.

Een 2-daagse workshop 

In ons privé en werkzame leven is veel aan verandering onderhevig.  We staan voortdurend in een doe-modus en echt ontspannen blijkt een lastige klus. Meer dan ooit is het goed om even stil te staan bij jezelf en los te laten wat niet meer bij je hoort. Even terugschakelen, vertragen en dan weer energiek en geïnspireerd verder.

Bij te veel afleidingen kan je je intuïtie en creatieve ideeën kwijtraken. Geef je je intuïtie aandacht dan heb je daar het hele komende jaar profijt van. Dat vraagt dat je in contact bent met je geest én je lichaam. Je hebt niet alles in de hand, maar kan wel zorgen voor een vruchtbare bodem.

Met deze tweedaagse ga je een persoonlijke groeistap maken. Je werkt samen met anderen in een veilige en ontspannen sfeer.

Voor wie vooral

 • Je bent toe aan een verandering en zoekt de eerste stap
 • Je staat voor een nieuwe levensfase
 • Je denkt ‘Wil ik nog op deze manier zo blijven werken?’
 • Je merkt dat je minder voldoening ervaart in hetgeen je nu doet
 • Je weet wat je zou willen maar je stelt het steeds uit

Waarom tweedaagse workshop bij Van Rooijen Coaching?

Een prettige combinatie van inspanning & ontspanning, van zelfreflectie & inspiratie. We werken met speelse werkvormen en het is een mix van inzichten, ervaringsoefeningen, wandelen, rust en korte meditaties. Na de 1e bijeenkomst ga je aan de slag met uitproberen van jouw nieuwe inzichten en bij de 2e bijeenkomst gaan we dieper in op de hobbels en successen die je hebt ervaren.

Je krijgt meer zelfkennis, vertrouwen en inspiratie en hierdoor ervaar je richting en focus vanuit jouw waarden en talenten. Je krijgt meer grip op de ‘stemmetjes’ in je hoofd. Je krijgt praktische vaardigheden om je stevigheid en veerkracht te behouden. Je gaat zien hoe je jouw intentie kan omzetten in een eerste stap. 

Aanmelding

Een 2-daagse op 2 en 16 juni 2023 van 9.30 – 16.00 uur in Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen (bij Arnhem). Investering voor de tweedaagse is € 325,- excl. BTW en incl. koffie, thee, fruit en vegetarische lunch. 

Aanmelding: info@vanrooijencoaching.nl of bel vrijblijvend met Leny van Rooijen op 06-10521745. Heb je al zin in het programma, stap dan over de drempel heen, meld je aan en geniet van de voorpret.  

Het Dominicaanse klooster in Huissen is een fijne ruimte in een prachtige groene omgeving. Ook is het mogelijk om bij hen overnachtingen (voorafgaand of na de bijeenkomst) bij te boeken.

Leny van Rooijen is een geregistreerde professionele coach en begeleidt al vele jaren het versterken van mens en organisaties als verandercoach, trainer en persoonlijke coach.  Zij staat voor het belang van het werken met hart, hoofd en lijf. ‘Het grootste avontuur zit in jezelf’. Zie ook https://nl.linkedin.com/in/lenyvanrooijencoaching

Ervaringen van deelnemers

‘Ik voel weer inspiratie en richting vanuit de verbinding met mezelf en anderen’

‘Ik kreeg nieuwe inzichten, boeiend en verrijkend’

‘Fijne zinvolle dagen, goede sfeer’,

‘Vele kwartjes zijn nu gevallen’,

‘Ik ga meer naar mijn lichaam luisteren’,

‘Veel geleerd, vooral over mezelf’

‘Na de dagen lijkt alles gemakkelijker, lichter te gaan’

Voel weer vertrouwen om mijn pad te blijven volgen’