Van keuzestress naar beslissen

De verpleegkundige Bronnie Ware deelde haar inzichten over datgene waar mensen op hun sterfbed het meest spijt van hebben in haar boek The Top Five Regrets of the Dying (Ware, 2011). Op nummer 1 staat: ‘Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden op mijn eigen manier waarbij ik trouw was aan mezelf – niet het leven dat anderen van me verwachtten.’

In een keuzeproces zijn er ongetwijfeld momenten van twijfel. Op zo’n moment is het belangrijk het doel helder voor ogen te houden en te checken wat de feiten zijn en of het nog steeds klopt met wat je wilt en past bij jouw waarden en drijfveren.

 Factoren die van invloed kunnen zijn op het kunnen kiezen:

  • praktische hindernissen (geld, gezin, arbeidsmarkt)
  • heel veel en hele hoge eisen stellen. Echter, goed genoeg is beter dan perfect
  • fatalisme, denken dat iets voor jou niet is weggelegd. Vraag na, is dat echt zo?
  • bang zijn voor de foute keuze. Dit komt veel voor. Besef dat niet kiezen ook een keuze is en vaak niet een hele goede. Herinner jezelf er bovendien aan dat een keuze meestal niet voor eeuwig is. Je kunt er altijd op terugkomen als je achteraf ziet dat dit niet de ideale keuze  voor je is.
  • zekerheid willen. Bij het maken van keuzes is die zekerheid er nooit. Wat de juiste keuze is, hangt af van jouw voorkeuren en die zijn  heel persoonlijk. Wat voor jou een goede keuze is, hoeft voor een ander niet de goede keuze te zijn.
  •  niet willen kiezen (eigenlijk iets anders willen)
  • anderen voor je laten kiezen. Je laat je beïnvloeden door anderen of door bijvoorbeeld status
  • ervan uitgaan dat alleen de beste keuze goed genoeg is
  • eerst alles moeten weten over alles, voordat je kiest

‘De meeste beperkingen zijn beperkingen die mensen zichzelf opleggen en laten opleggen, onder andere door te denken dat ze machteloos zijn’ (bron: D. Ofman).

Keuze en intuïtie

Bij het maken van een keuze is er vaak niet echt sprake van een oplossing, maar eerder van een sterk gevoel dat een van de keuzes de beste is. Het is de kunst om daarop te vertrouwen. Neem altijd een moment tussen je eerste ingeving en actie.

Leer herkennen of je eerste ingevingen vanuit verlangen komen of gedreven worden door angst of ongeduld. Het verschil tussen angst-gedreven en verlangen-gedreven keuzes is fysiek voelbaar.

Geeft de keuze, hoe ingrijpend ook, een gevoel van ruimte in je borstkas of juist een vernauwing? Verruiming wijst erop dat het klopt!

Kom je er niet uit? Schakel dan iemand in om jou te begeleiden in het maken van jouw keuze.   

Of neem met mij contact op, 06-10521745 / info@vanrooijencoaching.nl